[...] zmaksymalizować utratę tkanki tłuszczowej. Badania naukowe wykazują jednak, że skutecznym sposobem utrzymania masy mięśniowej podczas redukcji wagi jest zwiększona podaż białka w diecie. Aby utrzymać masę mięśniową podczas redukcji wagi wystarczy już ok 2g białka na kilogram beztłuszczowej masy ciała. W dostarczeniu odpowiedniej ilości białka [...]
Kolega pewnie mial na mysli gainery ale to zupelnie cos innego (20-30% bialka i 70-80% weglowodanow). Od tych mozesz tluszcz zlapac. Odzywki bialkowe to bialkowe - zazwyczaj z 80-90% zawartoscia bialka i bezpieczne dla tkanki tluszczowej. Najtanszy jest Ovopol ale smakowo nie najlepszy (smakuje jak surowe bialka jaj), osobiscie go stosuje i nie [...]
przejdz na low carb, jedz okolo 3,5g/kgmc, duzo tluszycz, a wegle daj na sniadanie i przedtreningiem, nie po tylko przed. A z utrzymaniem tych 10%bf to indywidualna sprawa moim zdaniem...jezeli chcesz to bedziesz mial te 10%bf przez caly rok, tylko nie stosuj diety typowo masowej, tylko carb cycling, albo low carb, jedz 3,5g/kgcm bialka, [...]
[...] to odejmij ok 200 kcal i obserwuj co będzie się działo przez kolejne dni. Najlepiej ustaw rozkład makroskładników tak, aby 30% spożywanych kalorii w ciągu dnia pochodziło z białka. Tłuszcze w diecie powinny być na poziomie 1-1,2 g na każdy kilogram masy ciała, a całą resztę kalorii będą stanowiły węglowodany. Polecam abyś zerknął do poniższego [...]
Na masę lepszy będzie gainer. W bulku masz mniej więcej po równo bialka i węgli ale na masę wg mnie lepszy gainer. Zeby zmaksylizować efekty dokup do gainera białko (oddzielnie), najlepiej jakieś proteinki na noc. Bulka na noc brać nie możesz, bo zawiera węgle :(
a mi się czasami poprostu wydaje, że sporo osób myśli, że np. 100 g kurczaka=100 g białka, i że np. jogurt naturalny to samo białko;-) keidyś ćwiczyłem z gościem który na cyklu jadł zupki vifon, ale os maku kurczaka bo mówił, że kurczak ma dużo białka więc jest na masę;-) także mało co mnie w kwestii żywienia jeszcze chyba zaskoczy;-)
rozumie, oczywiście bialko roslinne wliczamy :-) ? ja wliczam ale pytam dla jasności. Czy są jakieś reguły które określają procentowy dozwolony udział białka roslinnego względem zwierzęcego w diecie na mase?
[...] Na mase bede wchodzil mocno z kcal up i dodam tych ww w dt ale nie wiecej niz 1.5g nkmc z bialkiem to samo ja troszkę na odwrót na masie mniej węgli będe dawał max 50-60g i białka też skromnie max 1,2g na kg, węgle mnie gdzieś rozstrajają i źle mi jak zjem w ciągu dnia wole dać tłuszczy więcej a węgli tyle co minimum, najlepiej sie wtedy czuję [...]
[...] należy zwiększyć podaż kaloryczną o kolejne 10%. Wzrost kaloryczności powinien następować powoli, żeby ograniczyć ryzyko przybierania tłuszczu. Po trzecie: podaż białka, tłuszczu, węglowodanów Białko - źródła fachowe oraz doświadczenie wielu sportowców podają, że wartością optymalną jest ok. 2g białka na kg całkowitej masy ciała. [...]
[...] kcal i obserwuj. Jeśli Twoja waga nie wzrośnie po upływie ok 1-2 tygodni, dodaj do diety kolejne 200-300 kcal. Podczas układania jadłospisu nie zapominaj o wyższym udziale białka w diecie. W końcu jesteś osoba aktywną fizycznie i trenujesz siłowo, więc potrzebujesz znacznie więcej białka w porównaniu do osób, którym nie zależy na sylwetce. [...]
[...] - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne. http://www.sfd.pl/-t1135388.html - Źródła węglowodanów w diecie. http://www.sfd.pl/-t1135440.html- Źródła białka w diecie. http://www.sfd.pl/-t1135648.html - Źródła tłuszczu w diecie. Spożywał 2-2.5g białka na 1kg masy ciała Spożywał 30% kalorii z tłuszczu Resztę kalorii dobił [...]
Ja na masę stosuję 5-6 g ww i 2g białka na 1 kg masy ciała, a na rzeźbe 3 g białka na 1kg masy ciała i ok. 50 g ww ogółem. Obecnie robię rzeźbe i przez 40 dni straciłem 4 kg czystej tkanki tłuszczowej i niezauważalnie mało mięśni ale wydaje mi się że jestem endomorfikiem a u enedomorfików ciężko o rozpad mięśni
[...] Niestety każda redukcja tkanki tłuszczowej niesie za sobą pewną utratę tkanki mięśniowej. Oczywiście można to zminimalizować. W jaki sposób? - należy utrzymywać ilość białka w diecie na poziomie 30% spożywanych kalorii. - przed treningiem warto spożyć aminokwasy EAA i odrobinę węglowodanów - po treningu, zastosować mix 10g EAA, 20g [...]
[...] i gainerem 1x dziennie i dostałem coś jakby skazy białkowej. Zaciekawiony tym faktem zaprzestałem stosowania nutridrinków i zwiększyłem dawkę izolatu tak, aby dzienna porcja białka pozostała bez zmian. Wysypka zniknęła i mam wrażenie, że stosując poprzednią mieszankę przybrałem tyle samo na masie, ale jakby więcej na sile, a uwierzcie mi łatwo to [...]
[...] i drugi produkt jest bardzo dobry na masę, pytanie tylko czego bardziej potrzebujesz. Podstawą w trakcie masy jest dodatni bilans kaloryczny. Jeśli masz problem z podbiciem białka w diecie to bulk może się tutaj dobrze sprawdzić, gdyż jest to suplement zawierający białko i węglowodany w proporcji 50/50. Gainer jest natomiast odżywką składającą [...]
[...] zbyt napakowane, to czy muszę odstawić całkiem ćwiczenia górnej partii? Czy może dało by się to jakoś połączyć np. 1go dnia robić górę z prawidłową dietą z bilansem +300 i 1,5 g białka na 1kg mc, a po 2 lub 3 dniach trening nóg na rowerze i bilans -300 oraz mało białka? I tak w kółko co 2 - 3 dni? Co o tym myślicie? Czy raczej wymyślam głupoty?
[...] czy;li do odpowiednio policzonego zapotrzebowania kalorycznego dodajesz 300kcal i tego się trzymasz. Oczywiście od tego zaczynasz bo dietę z czasem trzeba kalibrować na podstawie regularnych pomiarów. Nie wystarczy pilnować białka, muszą być odpowiednie proporcje poszczególnych makroskładników czyli białka, tłuszczy i węglowodanów to na początek.
Czy w dni przeznaczone na regeneracje po treningu ( na masę) powinno się zadbać o dodatkowe porcje białka dla organizmu jak wprzypadku dni treningowych? Słyszałem że dieta wysokobiałkowa może być szkodliwa dla organizmu źle działając na nerki, wypukując różne minerały ( które trzeba uzupełniać) . Staram się pomiędzy treningami robić dzień przerwy [...]
[...] aby obliczyć zapotrzebowanie. Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one [...]
[...] płynem lugola co Twojego makro to zbadaj lipidy, jak węgle trzymasz w tym poziomie obniżaj białko aż do poziomu jak trójglicerydy zejdą do poniżej 60, ja początkowo przy białku >200g i niskich węglach trójglicerydy 270 %-) dopiero po obcięciu białka zeszło tak wysokie trójglicerydy objawiały sie włąsnie u mnie spuchniętymi kostkami i twarzą.